Verwacht: 27 juni 2021

Tijdens de fortensafari ga je op een spannend avontuur en beleef je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies. Er zijn safari’s voor kinderen en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. We trekken door moerassen, komen grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Speurkaart

Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen. Speur je mee?

Meekijken met de boswachters

Wil je alvast een indruk krijgen van een fortensafari? De boswachters van Fort K’IJK hebben een speciale film gemaakt over het jaarlijkse trekvogelspektakel rond het fort!

Bekijk hieronder de verschillende fortensafari’s in 2021

Let op: alle fortensafari’s zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Kanosafari in de Bakkerskil

Datum: 2 juli
Locatie: Fort Bakkerskil (Noord-Brabant)
Geschikt vanaf 13 jaar en ouder

Tijdens deze actieve safari bij zonsondergang verplaats je je samen met de boswachter in kano’s over het water. Geniet van de stilte, het ruisende riet, voorbij scherende ijsvogels, duikende aalscholvers en knagende bevers. Onderweg zorgt de boswachter voor een hapje en drankje.

Prijs: €15,-

Binnenkort hier te reserveren

Verborgen forteiland safari

Datum: 4 juli
Locatie: Fort Hinderdam (Noord-Holland)
Geschikt voor avontuurzoekers

Waan je even de Indiana Jones van de Lage Landen tijdens deze exclusieve safari op en rond fort Hinderdam in de Vecht. Met een gids en een boswachter betreed je het eiland, dat niet publiek toegankelijk is. Samen baan je je een weg door deze weelderig begroeide plek, waar de natuur jarenlang haar gang kon gaan.

Ledenprijs Natuurmonumenten: €21,-
Prijs niet-leden: €30,-

Binnenkort hier te reserveren

Mini jungle safari

Datum: 4 & 28 juli
Locatie: Fort Edam (Noord-Holland)
Geschikt v
anaf 4 jaar en ouder

Wie de grond en struiken afspeurt op en rond Fort Edam, ontdekt een waanzinnige miniatuurjungle. Ga op pad met een onderzoekskit en verzamel je eigen mini-jungle. De boswachter vertelt je bij terugkomst alles over de beestjes die je gevangen hebt. Een verrassende doe-safari voor het hele gezin.

Prijs: €7,50

Meer informatie & reserveren

Ruige struinsafari

Datum: 9 & 23 juli en 19 augustus
Locatie: Fort Ruigenhoek (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Ga mee op ontdekkingstocht in de schemering. Struin samen met de boswachter over heuvels, langs het water, door loopgraven en schuilplaatsen om de sporen van de schemerdieren te volgen, zoals de das en waterdieren. Een pitstop onder de sterrenhemel maakt dit avontuur compleet.

Prijs volwassenen: €12,50
Prijs kinderen: €7,50

Binnenkort hier te reserveren

Wilde slotsafari (incl. picknick)

Datum gezin (v.a. 6 jr.): 10 juli & 20 augustus
Datum volwassenen: 6 augustus
Locatie: Munnikenland (Gelderland)

Een middeleeuws slot omgeven door grachten, rivieren en ruige natuur: dat is het Munnikenland bij Slot Loevestein. Je kunt er zomaar Konikpaarden, rode geuzen, lepelaars of zilverreigers tegenkomen. Ga mee op een avontuurlijke struin- en picknicktocht door de wildernis!

Prijs volwassenen: €22,50
Prijs kinderen t/m 12 jaar: €17,50

Meer informatie & reserveren

Kanosafari

Datum: datum in juli volgt
Locatie: Fort Tienhoven (Utrecht)
Geschikt vanaf 13 jaar en ouder

Peddelen naar een onbewoond eiland met een fortruïne en daar op safari gaan: ruiger krijg je het niet! De boswachter neemt je per kano mee naar fort Tienhoven en omgeving, dat is verlaten door de mens en overgelaten aan de grillen van de natuur. Na een picknick op het eiland ga je op zoek naar wat hier leeft, groeit en bloeit.

Prijs: volgt

Binnenkort hier te reserveren

Fotosafari

Datum: 20 augustus
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor gevorderde fotografen

Tijdens een fotosafari op en om Fort K’IJK, ontdek je lichte en donkere elementen van het fort. Hoe zorg je voor spanning in je foto? En hoe maak je haarscherpe foto’s in een donkere omgeving? Deze workshop is geschikt voor gevorderden die al iets van fotografie weten en die een stapje verder willen.

Prijs: volgt

Binnenkort hier te reserveren

Vleermuizensafari

Datum: 21 augustus en 9 & 17 september
Locatie: Fort bij Rijnauwen (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Wat is magischer dan een oud fort in de schemering? Een fort met vleermuizen, natuurlijk! Bij Fort bij Rijnauwen leven grote groepen en de boswachter laat je daar graag mee kennismaken. Met een batdetector ga je op pad om ze op te sporen, te horen, zien en de diverse soorten te leren herkennen.

Prijs volwassenen: €15,-
Prijs kinderen: €7,50

Binnenkort hier te reserveren

Stoere struinsafari

Datum: 29 augustus en 5 september
Locatie: Fort Pannerden (Gelderland)
Geschikt vanaf 6 jaar en ouder

Ruik, proef, voel en beluister de ruige wereld van Fort Pannerden. Samen met de boswachter maak je een tocht door de Klompenwaard waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Al wandelend komen verhalen tot leven en ontmoet je ongetwijfeld de grote grazers, vleermuizen en wie weet … bevers.

Prijs kinderen t/m 12 jaar: €12,50
Prijs volwassenen: €17,50

Binnenkort hier te reserveren

Vleermuizensafari

Datum volwassenen: 17 september
Datum kinderen: 24 september
Locatie: Fort Edam (Noord-Holland)

Vleermuizen houden van forten. De oude, robuuste gebouwen bieden de perfecte leefomgeving voor deze mysterieuze nachtbrakers. Gewapend met een batdetector ga je in de schemer samen met de boswachter op zoek naar deze behendige vliegers. Je gaat naar huis als een echte vleermuiskenner.

Prijs: €12,50

Meer informatie & reserveren

Fortendierensafari

Datum: volgt
Locatie: Muziekfort (Noord-Holland)
Geschikt voor gezinnen

Tijdens deze safari rond het Muziekfort (Fort aan de Sint Aagtendijk) kom je bijzondere dieren tegen. Het kleinste schapenras ter wereld, de Ouessant, loopt bijvoorbeeld graag een rondje mee. Schaapsherder en pachter Wil Groeneveld vertelt onderweg de mooiste verhalen over zijn schapen en het fort.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Landschapssafari (te voet)

Datum: volgt
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Ga op pad met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Landschapssafari (per fiets)

Datum: volgt
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Stap op de fiets met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Groen avontuur safari

Datum: 2022
Locatie: Fort bij Abcoude
Geschikt voor gezinnen

Struin samen met de boswachter door de natuur op en om het Fort bij Abcoude. Speur naar de sporen van dieren, zoek eetbare planten waarvan je iets lekkers gaat maken, bekijk de watervogels in de fortgracht en ontdek de overwinterplek van de vleermuizen. Durf jij mee op deze spannende tocht?

Prijs Natuurmonumenten en OERRR: €10,50/€5,25
Prijs niet-leden: €15,00/7,50

T.z.t. hier te reserveren

Wildpluk safari

Datum: 2022
Locatie: Fort Nieuwersluis (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Op en rond Fort Nieuwersluis heeft de natuur jarenlang haar gang kunnen gaan. Ga mee op Wildpluk safari en en struin samen met onze natuurvoedingskundigen rond over het fort op zoek naar eetbare plantjes en kruiden. Nog leuker: je gaat ook verschillende gerechtjes maken van alles wat er gevonden is.

Ledenprijs Natuurmonumenten: €17,50
Prijs niet-leden: €25,-

Binnenkort hier te reserveren

De fortensafari’s worden mogelijk gemaakt door Brabants Landschap, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam en hoopt in 2021 de status te krijgen.

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: