Vanaf 4 juli 2021

Tijdens de fortensafari ga je op een spannend avontuur en beleef je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies. Er zijn safari’s voor kinderen en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. We trekken door moerassen, komen grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Speurkaart

Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen. Speur je mee?

Meekijken met de boswachters

Wil je alvast een indruk krijgen van een fortensafari? De boswachters van Fort K’IJK hebben een speciale film gemaakt over het jaarlijkse trekvogelspektakel rond het fort!

Bekijk hieronder de verschillende fortensafari’s in 2021

Let op: alle fortensafari’s zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Ruige struinsafari

Datum: 23 juli en 19 augustus
Locatie: Fort Ruigenhoek (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Ga mee op ontdekkingstocht in de schemering. Struin samen met de boswachter over heuvels, langs het water, door loopgraven en schuilplaatsen om de sporen van de schemerdieren te volgen, zoals de das en waterdieren. Een pitstop onder de sterrenhemel maakt dit avontuur compleet.

Prijs volwassenen: €12,50
Prijs kinderen: €7,50

Meer informatie & reserveren

Mini jungle safari

Datum: 28 juli
Locatie: Fort Edam (Noord-Holland)
Geschikt vanaf 4 jaar en ouder

Wie de grond en struiken afspeurt op en rond Fort Edam, ontdekt een waanzinnige miniatuurjungle. Ga op pad met een onderzoekskit en verzamel je eigen mini-jungle. De boswachter vertelt je bij terugkomst alles over de beestjes die je gevangen hebt. Een verrassende doe-safari voor het hele gezin.

Prijs: €7,50

Meer informatie & reserveren

Wilde slotsafari (incl. picknick)

Datum gezin (v.a. 6 jr.): 20 augustus
Datum volwassenen: 6 augustus
Locatie: Munnikenland (Gelderland)

Een middeleeuws slot omgeven door grachten, rivieren en ruige natuur: dat is het Munnikenland bij Slot Loevestein. Je kunt er zomaar Konikpaarden, rode geuzen, lepelaars of zilverreigers tegenkomen. Ga mee op een avontuurlijke struin- en picknicktocht door de wildernis!

Prijs volwassenen: €22,50
Prijs kinderen t/m 12 jaar: €17,50

Meer informatie & reserveren

Veldsafari

Datum: 11, 18 en 25 augustus
Locatie: Fort Giessen (Noord-Brabant)
Geschikt voor gezinnen

Tijdens de fortensafari neemt de fortwachter van Fort Giessen je mee op ontdekkingstocht door de natuur rond het fort. Je ontdekt hoe het Fort onderdeel is van het landschap en je gaat samen met de boswachter op zoek naar de eetbare en geneeskrachtige gewassen/kruiden die nog steeds rond het fort groeien.

Prijs volwassenen: €15,-
Prijs kinderen (t/m 12 jaar): €10,-

Meer informatie & reserveren

Fotosafari

Datum: 20 augustus
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor gevorderde fotografen

Tijdens een fotosafari op en om Fort K’IJK, ontdek je lichte en donkere elementen van het fort. Hoe zorg je voor spanning in je foto? En hoe maak je haarscherpe foto’s in een donkere omgeving? Deze workshop is geschikt voor gevorderden die al iets van fotografie weten en die een stapje verder willen.

Prijs: volgt

Binnenkort hier te reserveren

Vleermuizensafari

Datum: 21 augustus en 9 & 17 september
Locatie: Fort bij Rijnauwen (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Wat is magischer dan een oud fort in de schemering? Een fort met vleermuizen, natuurlijk! Bij Fort bij Rijnauwen leven grote groepen en de boswachter laat je daar graag mee kennismaken. Met een batdetector ga je op pad om ze op te sporen, te horen, zien en de diverse soorten te leren herkennen.

Prijs volwassenen: €15,-
Prijs kinderen: €7,50

Meer informatie & reserveren

Stoere struinsafari

Datum: 29 augustus en 5 september
Locatie: Fort Pannerden (Gelderland)
Geschikt vanaf 6 jaar en ouder

Ruik, proef, voel en beluister de ruige wereld van Fort Pannerden. Samen met de boswachter maak je een tocht door de Klompenwaard waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Al wandelend komen verhalen tot leven en ontmoet je ongetwijfeld de grote grazers, vleermuizen en wie weet … bevers.

Prijs kinderen t/m 12 jaar: €12,50
Prijs volwassenen: €17,50

Binnenkort hier te reserveren

Vleermuizensafari

Datum volwassenen: 17 september
Datum kinderen: 24 september
Locatie: Fort Edam (Noord-Holland)

Vleermuizen houden van forten. De oude, robuuste gebouwen bieden de perfecte leefomgeving voor deze mysterieuze nachtbrakers. Gewapend met een batdetector ga je in de schemer samen met de boswachter op zoek naar deze behendige vliegers. Je gaat naar huis als een echte vleermuiskenner.

Prijs: €12,50

Meer informatie & reserveren

Fortendierensafari

Datum: volgt
Locatie: Muziekfort (Noord-Holland)
Geschikt voor gezinnen

Tijdens deze safari rond het Muziekfort (Fort aan de Sint Aagtendijk) kom je bijzondere dieren tegen. Het kleinste schapenras ter wereld, de Ouessant, loopt bijvoorbeeld graag een rondje mee. Schaapsherder en pachter Wil Groeneveld vertelt onderweg de mooiste verhalen over zijn schapen en het fort.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Landschapssafari (te voet)

Datum: volgt
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Ga op pad met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Landschapssafari (per fiets)

Datum: volgt
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Stap op de fiets met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

Binnenkort hier te reserveren

Groen avontuur safari

Datum: 2022
Locatie: Fort bij Abcoude
Geschikt voor gezinnen

Struin samen met de boswachter door de natuur op en om het Fort bij Abcoude. Speur naar de sporen van dieren, zoek eetbare planten waarvan je iets lekkers gaat maken, bekijk de watervogels in de fortgracht en ontdek de overwinterplek van de vleermuizen. Durf jij mee op deze spannende tocht?

Prijs Natuurmonumenten en OERRR: €10,50/€5,25
Prijs niet-leden: €15,00/7,50

T.z.t. hier te reserveren

Wildpluk safari

Datum: 2022
Locatie: Fort Nieuwersluis (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Op en rond Fort Nieuwersluis heeft de natuur jarenlang haar gang kunnen gaan. Ga mee op Wildpluk safari en en struin samen met onze natuurvoedingskundigen rond over het fort op zoek naar eetbare plantjes en kruiden. Nog leuker: je gaat ook verschillende gerechtjes maken van alles wat er gevonden is.

Ledenprijs Natuurmonumenten: €17,50
Prijs niet-leden: €25,-

T.z.t. hier te reserveren

Moerassafari

Datum: 2022
Locatie: Fort K’IJK (Utrecht)
Geschikt vanaf 13 jaar en ouder

Geen tocht voor watjes, deze exclusieve safari door het zompige moeras bij Fort K’ijk! Laarzen en oude kleren aan, en niet bang zijn voor een nat pak is het devies als je op safari gaat met de boswachter. Je wordt meegenomen door het natuurreservaat waar je normaal niet mag komen, en krijgt alles te zien en horen over bijzondere natuur die hier is ontstaan.

Prijs: volgt.

T.z.t. hier te reserveren

De fortensafari’s worden mogelijk gemaakt door Brabants Landschap, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam en hoopt in 2021 de status te krijgen.

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: