De fortensafari’s zijn terug!

Tijdens de fortensafari ga je op een spannend avontuur en beleef je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies. Er zijn safari’s voor kinderen en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. We trekken door moerassen, komen grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Speurkaart

Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen. Speur je mee?

Meekijken met de boswachters

Wil je alvast een indruk krijgen van een fortensafari? De boswachters van Fort K’IJK hebben een speciale film gemaakt over het jaarlijkse trekvogelspektakel rond het fort!

Bekijk hieronder de verschillende fortensafari’s in 2022

Let op: alle fortensafari’s zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Ruige struinsafari

Datum: 19 augustus (19:30 – 21:30 uur)
Locatie: Fort Ruigenhoek

Ga mee op ontdekkingstocht in de schemering. Struin samen met de boswachter over heuvels, langs het water, door loopgraven en schuilplaatsen om de sporen van de schemerdieren te volgen, zoals de das en waterdieren. Een pitstop onder de sterrenhemel maakt dit avontuur compleet.

Prijs volwassenen: €12,50
Prijs kinderen: €7,50

Hier te reserveren

Vleermuissafari

Data: 1 sept (19:00 – 21:00 uur)
Locatie: Fort bij Rijnauwen

Wat is magischer dan een oud fort in de schemering? Een fort met vleermuizen, natuurlijk! Bij Fort bij Rijnauwen leven grote groepen en de boswachter laat je daar graag mee kennismaken. Met een batdetector ga je op pad om ze op te sporen, te horen, zien en de diverse soorten te leren herkennen.

Prijs volwassenen: €15,00
Prijs kinderen: €7,50

Hier te reserveren

Groen avontuur safari

Datum: 2022
Locatie: Fort bij Abcoude
Geschikt voor gezinnen

Struin samen met de boswachter door de natuur op en om het Fort bij Abcoude. Speur naar de sporen van dieren, zoek eetbare planten waarvan je iets lekkers gaat maken, bekijk de watervogels in de fortgracht en ontdek de overwinterplek van de vleermuizen. Durf jij mee op deze spannende tocht?

Prijs Natuurmonumenten en OERRR: €10,50/€5,25
Prijs niet-leden: €15,00/7,50

T.z.t. hier te reserveren

Wildpluk safari

Datum: 2022
Locatie: Fort Nieuwersluis (Utrecht)
Geschikt voor gezinnen

Op en rond Fort Nieuwersluis heeft de natuur jarenlang haar gang kunnen gaan. Ga mee op Wildpluk safari en en struin samen met onze natuurvoedingskundigen rond over het fort op zoek naar eetbare plantjes en kruiden. Nog leuker: je gaat ook verschillende gerechtjes maken van alles wat er gevonden is.

Ledenprijs Natuurmonumenten: €17,50
Prijs niet-leden: €25,-

hier te reserveren

Moerassafari

Datum: 2022
Locatie: Fort K’IJK (Utrecht)
Geschikt vanaf 13 jaar en ouder

Geen tocht voor watjes, deze exclusieve safari door het zompige moeras bij Fort K’ijk! Laarzen en oude kleren aan, en niet bang zijn voor een nat pak is het devies als je op safari gaat met de boswachter. Je wordt meegenomen door het natuurreservaat waar je normaal niet mag komen, en krijgt alles te zien en horen over bijzondere natuur die hier is ontstaan.

Prijs: volgt.

T.z.t. hier te reserveren

Landschapssafari (te voet)

Datum: 2022
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Ga op pad met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

T.z.t. hier te reserveren

Landschapssafari (per fiets)

Datum: 2022
Locatie: Fort K’IJK (Noord-Holland)
Geschikt voor geschiedenisliefhebbers

Stap op de fiets met een gids van Stichting OER IJ en kom alles te weten over de Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. Hoe is deze omgeving uiteindelijk geschikt gemaakt voor de Stelling van Amsterdam? Op sommige plekken is het oorspronkelijke landschap nog goed zichtbaar.

Prijs: €5,-

T.z.t. hier te reserveren

De fortensafari’s worden mogelijk gemaakt door Brabants Landschap, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: