Hoe werkt het oude verdedigingssysteem van de Stelling van Amsterdam, en hoe kan dit worden ingezet om weidevogels te helpen? De boswachters van Landschap Noord-Holland leggen het uit in een speciale film!

Landschap Noord-Holland zette twee weken geleden de sluizen open bij Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK). Dit is een jaarlijkse terugkomende gebeurtenis en bedoeld om de weidevogels te verwelkomen. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen langzaam onder water te staan (inundatie). Hierdoor komen wormen die in de grond leven omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels.

Bekijk hier de film over Fort K’IJK, de inundatie en de weidevogels.

Vogelspektakel rond het fort

Weidevogels die na een lange tocht in Nederland aankomen, komen hier weer op krachten. De weilanden rond Fort K’IJK is de eerste rustplek in Nederland waar ze volop gaan foerageren. Het is dan een geweldig vogelspektakel rond het fort. Jaarlijks organiseert Landschap Noord-Holland de vogelkijkdagen. Helaas kunnen die dit jaar niet doorgaan, maar de natuurorganisatie zorgt voor een mooi alternatief met een speciale film. In deze film leggen de boswachters van Landschap Noord-Holland uit hoe de inundatie bij Fort bij Krommeniedijk precies werkt. En hoe dit oude verdedigingssysteem van de Stelling van Amsterdam nu wordt ingezet om de weidevogels te helpen.

Vogelkijk fietsroute vanaf Fort K’IJK

Woon je in de omgeving van het Fort bij Krommeniedijk? Stap dan vooral op de fiets en neem een verrekijker mee! Landschap Noord-Holland ontwikkelde een fietsroute zodat liefhebbers toch nog kunnen genieten van weidevogels. De route start vanaf Fort K’IJK bij Krommeniedijk en voert je door diverse rijke weidevogelgebieden aan de zuid- en westkant van het Alkmaardermeer. In de maanden maart t/m juni zijn er langs de hele route weidevogels te zien. Let op: recreëer alleen in je eigen omgeving!

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: