38 km

Fiets met deze route door Weesp, Muiden en Naarden. Allen onderdeel van de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Dit maakt het een waar fortenland! Bezoek het waterschild op het Muiderslot of het bezoekerscentrum van Muiden in het Muizenfort, het vestingmuseum in Naarden of de beeldentuin van Niek Roozen in Weesp. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunten

Muiden P+R (vlakbij knooppunt 16): Papelaan, 1398 PN Muiden
Parking P2 Muiden (betaald): Mariahoeveweg, Muiden
Nieuwe Molen Parkeerplaats in Naarden (vlakbij fietsknooppunt 33)

Waterlinie- en kunstpunten

1. Muizenfort/Fort C
Dit fort (1874) is aangelegd ter verdediging van de Zeedijk en de Naardertrekvaart. In Fort C is een permanente expositie over de rol die Vesting Muiden speelde in de verdedigingslinies Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
2. Kasteel Muiderslot
In de tuin van het Muiderslot ligt het Waterschild, duik in de geschiedenis van vier waterlinies. Was het water een vriend of een vijand? Tevens is er een vaste collectie en zijn er speciale zomeractiviteiten in de tuin.
3. Forteiland Pampus
Het fort is aangelegd ter verdediging van de ingang van het Noordzeekanaal. Het barst overal van de verborgen verhalen. Over de bouw, de verdediging of hoe met water en energie werd omgegaan. Vanaf Muiden zijn er veerdiensten.
4. Naarden Vesting
Door de strategische ligging werd de vesting onderdeel van de Hollandse waterlinie. In het Nederlands Vestingmuseum hoor en zie je hier alles over.

5. Fort Uitermeer
Het fort beschermde de schutsluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Je kan er nu heerlijk neerstrijken voor een kopje koffie.
6. Molens de Eendracht en 7. Molen de Vriendschap
Molens De Vriendschap en De Eendracht draaiden voor de jeneverindustrie. Voor een gemakkelijke aan- en afvoer staan ze aan de rand van de stad en direct aan de Vecht.
8. Fort aan de Ossenmarkt
De vesting Weesp en het fort behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd als verdediging van o.a. de beide Vechtoevers en de sluizen. Achter het fort aan de Ossenmarkt ligt de theetuin Weesp. Het tuinontwerp is van Niek Roozen en bloembollenexpert Jacqueline van der Kloet. In de tuin staan permanente kunstwerken.
9. Museum Weesp
Het museum neemt je mee in de verhalen van de stad en haar bewoners, van de IJzertijd tot nu. Bewonder het eerste Nederlandse porselein (vanaf 1759) en ontdek waarom de Weesper jenever favoriet was bij de VOC.

Horeca

Theetuin Weesp
Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van fietsroute fortenland

Download hier de printbare fietsroute fortenland
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute fortenland

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: