47 km

Verken fietsend drie waterlinies met deze route rond de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe – en Oude Hollandse Waterlinie hebben in dit gebied hun sporen achtergelaten. Ook vind je bijzondere kunst en cultuur, bijvoorbeeld in Kasteel Loenersloot en op Fort Nigtevecht. Laat je verrassen! Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunt

De Witte Dame in Abcoude, Stationsplein 3, Abcoude

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort Nigtevecht
Op dit bijzondere fort viert KunstRonde zijn lustrum met een ‘reizende buitenexpositie’. Deze bestaat uit een serie fotoborden waarop ieder lid van de KunstRonde een foto van een van zijn/haar kunstwerken toont.
2. Fort bij Hinderdam
Midden in de Vecht ligt een groen eilandje: Fort Hinderdam. Eeuwenlang grendelde het fort de Vecht en de Vechtkaden af. Inmiddels is het een ruïne waar moeder natuur haar gang gaat.

3. Fort Uitermeer
Al in de zestiende eeuw was op deze plaats een schans, die een sluis verdedigde. In 1673 kwam hier een permanent fort, dat om de sluis heen werd gelegd. Vanaf 1815 is dit fort onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het fort opgeblazen met explosieven.
4. Fort Kijkuit
Om de dijk Kortenhoefse Zuwe en het ernaast gelegen kanaal te kunnen afsluiten, werd Fort Kijkuit gebouwd. Tijdens een bezoek aan het kruithuis kom je alles te weten over het fort, de natuur en omgeving.
5. Kasteel Loenersloot
Kasteel Loenersloot huist een bijzondere collectie meubelen, schilderijen en prenten Het kasteelpark is rond 1797 aangelegd door landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Vier groepsschuilplaatsen uit de mobilisatie 1939-1940 staan in het park.
6. Fort Abcoude
Dit is het oudste fort uit de Stelling van Amsterdam. Omdat het deels is opgebouwd uit bakstenen en deels uit brikkenbeton, is het een unieke tussenvorm tussen de oudere Nieuwe Hollandse Waterlinie en de modernere stelling

Horeca

De Witte Dame
Fort Nigtevecht: In het weekend is het fort geopend en is een kleine take away met koffie en thee.
Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Verborgen schatten van drie waterlinies

Download hier de printbare kaart van de fietsroute Verborgen schatten van drie waterlinies
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Verborgen schatten van drie waterlinies

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: