36 km

Tijdens deze fietsroute door Gelderland en Noord-Brabant – het Land van Heusden en Altena – kun je op en top genieten van divers waterlinie-erfgoed: van kasteel tot vesting en van fort tot sluis. Vergeet vooral niet om een bezoek te brengen aan Slot Loevestein: hier vind je een bijzondere expositie over Hugo de Groot, die in 1621 in een boekenkist uit het slot ontsnapte. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Langs deze route is het grootst aantal bewaard gebleven schuilplaatsen uit WO I in Nederland te vinden. Download bij deze route de izi-TRAVEL app en luister naar tien unieke soldaten verhalen langs de route. De app is gratis te downloaden in je appstore.

Startpunt

Fort Altena: Tol 8, 4251 PX Werkendam

waterlinie- en kunstpunten

1. Fort Altena
Op dit fort kun je terecht voor een hapje en een drankje. Het fort lag langs de oude Route Impériale: Napoleontische straatweg van Parijs naar Amsterdam.
2. Vesting Woudrichem
In de oude vestingstad zijn wandelend beelden en kunstwerken in de openbare ruimte te zien. De Zalmvisser, Jacoba van Beieren, Jan Klaasen en Peer Verhagen.
Let daarnaast op de Gevelgedichten die op verschillende plekken opduiken.

3. Slot Loevestein
In de oude cel van toenmalige staatsgevangenis Loevestein is een bijzondere expositie te zien over Hugo de Groot en zijn gedachtegoed. De zomer zijn er verschillende activiteiten te doen, check hiervoor de website van het Slot.
4. Fort Giessen
Vroeger zorgde Fort Giessen ervoor dat de verouderde vesting Woudrichem niet direct aangevallen kon worden. Op het fortterrein vind je een kazernegebouw en twee gebouwen voor opslag van kanonnen.
5. Papsluis bij Bakkerskil
De Papsluis is een waaiersluis uit 1815 die het water uit de Bakkerskil – vroeger een breed vaarwater- in het Land van Altena kon laten stromen bij een inundatie.
6. Fort Bakkerskil
Op dit kleine fort vind je een bomvrije kazerne, verstopt onder een dikke laag aarde. Alleen de gevel is te zien. Fort Bakkerskil verdedigde de Papsluis en de dijk die door het gebied loopt.

Horeca

Fort Altena: Open woensdag tot en met zondag
Brasserie de Buurman: Op Batterij onder Poederoijen. Open woensdag tot en met zondag.

Stadswandeling Woudrichem

Wil je in Woudrichem een rondwandeling maken? Kijk dan eens naar deze route.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Land van Heusden en Altena

Download hier de printbare kaart van de fietsroute Land van Heusden en Altena
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Land van Heusden en Altena

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: