39 km

Het gebied tussen de rivieren de Lek en de Linge is rijk aan waterlinie-erfgoed én kunst. Je vindt hier verschillende forten, maar ook een bijzonder gerestaureerd groepsnest, een sluisbeer en de iconische waaiersluis. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Elisabeth Weeshuis Museum, de Gelderlandfabriek én bij de doorgezaagde bunker, een ware landmark. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunten

Fort Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Acquoy
TOP Marienwaerd/Beesd: Oude Waag 21b 4153 RC Beesd
Station Culemborg

Waterlinie- en kunstpunten

1. De Gelderlandfabriek
De Gelderlandfabriek was in 1868 een locomotiefloods, daarna fungeerde het als meubelfabriek. Tegenwoordig is het complex een broedplaats voor zelfstandige ondernemers in de kunst- en cultuursector.
2. Vloedschuur
De 17de eeuwse vloedschuur van ‘t Huys Agtermonde is een stal of schuur die hoger ligt dan het omringende land als veilige plek bij hoogwater voor het vee. Dit waren natuurlijke of door de mens gemaakte verhogingen.
3. Fort Asperen
Een glazen koepel siert de luchtschacht in het midden van het fort. De glazen koepel is ontworpen door Bureau SLA samen met leerlingen uit de regio. Kunstwerk ‘Het Bunkerbeest’ door Joris Baudoin vind je net na het fort op de Langedijk.
4. Waaiersluizen Asperen
Jan Blanken bedacht begin 19e eeuw de waaiersluis die je hier ziet. Dankzij overdruk kan deze speciale sluis bij iedere binnenen buitenwaterstand geopend en gesloten worden.

5. Groepsnest Meerdijk
Dit loopgravenstelsel is vlak voor WOII aangelegd. Lange tijd was hier niets meer van te zien, maar de loopgraaf is in 2016 prachtig hersteld waarbij de mitrailleurkazemat is voorzien van een gietijzeren geschutskoepel.
6. Doorgezaagde Bunker 599
Deze groepsschuilplaats uit 1940 kon tot wel 13 militairen beschermen. In 2010 is de bunker in tweeën gedeeld door een stuk van een meter breed te verwijderen.
7. Sluisbeer Fort bij Everdingen
De sluisbeer bestaat uit een gemetselde dam met daarin een sluis. Door de sluis kon het water de fortgracht binnenstromen. Via een andere sluis stroomde het water in het inundatiekanaal.
8. Werk aan het Spoel
Het ontwerp van Werk aan het Spoel is te lezen als een grassculptuur en ontworpen door Atelier de Lyon & Rietveld landscape. Het openluchttheater en de tribunes vormen een fraai reliëf in de natuurlijke omgeving van het Spoel. In Het atelier zitten wisselende Artist in Residence (check de namen op de website) en in het restaurant is een tentoonstelling met foto’s van Harry Velders.
9. Elisabeth Weeshuis Museum
Het Elisabeth Weeshuis is het eerst gebouwde weeshuis van Nederland (1560). In het museum is een kleine presentatie over de kunstroute ter ere van de Betuwse kunstenaar Jan van Anrooy. In de meisjesvleugel is een interactief museum over weeskinderen van vroeger en nu en de geschiedenis van Culemborg.

Horeca

Fort Asperen: Open woensdag tot en met zondag.
Fort Everdingen: Open donderdag tot en met zondag.
Caatje aan de Lek: Open op woensdag tot en met zondag.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Linie tussen Lek en Linge

Download hier de printbare kaart van de fietsroute Linie tussen Lek en Linge
• Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Linie tussen Lek en Linge

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: