42 km

Tijdens deze fietsroute tussen Linge en Waal maak je kennis met Fort Vuren, Geofort en Fort Asperen. Op dit laatste fort schudden het waterlinie-erfgoed en de glascultuur uit Leerdam elkaar de hand: Een glazen koepel siert het fort. Verschillende kunstwerken, het nationaal glasmuseum en de glasblazerij maken een verkenning van dit gebied compleet. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunt

Fort Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Acquoy

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort Asperen
Een glazen koepel siert de luchtschacht in het midden van het fort. De glazen koepel is ontworpen door Bureau SLA samen met leerlingen uit de regio. Kunstwerk ‘Het Bunkerbeest’ door Joris Baudoin vind je net na het fort op de Langedijk.
2. Waaiersluizen Asperen
In 1815 werden in beide dijken bij Fort Asperen waaiersluizengebouwd. Deze sluizen kunnen dankzij overdruk bij iedere binnen- en buitenwaterstand geopend en gesloten worden.

3. Geofort
Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Interactief en educatief. Drie uitdagende thema’s staan centraal: klimaat, geodesign en big data. Zowel binnen als buiten is er van alles te beleven.
4. Fort Vuren
In het fort is een WOII- en Vliegeniersmuseum. Op het terrein is een WOII Herinneringsroute langs de locaties waar vliegtuigen zijn neergekomen. Op het Lunet is een kunstwerk ‘Zetelbogen’ door Floris Brasser, gebaseerd op het Fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
5. Wachthuisje Zuiderlingedijk
Het Wachtershuisje (2015) langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie verwijst naar de mobilisatie van de soldaten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Het werk is van kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek.
6. Keersluis
Deze keersluis kon het water zowel binnenlaten als tegenhouden wanneer de westelijke Tielerwaard onder water werd gezet.
7. Heukelum, Kunstwerk ‘Bejaard Echtpaar’
Kunstwerk Bejaard Echtpaar (1984) is van kunstenaars Jos van Dormolen (Rotterdam 1926 – 2011). Dormolen woonde in de buurt in Spijk en was een beeldhouwer, glasschilder, monumentaal kunstenaar, wandschilder en keramist.
8. Heukelum, Kunstwerk ‘De Veerman’
Kunstwerk ‘De Veerman’ (1984) is gemaakt door Hans Bayens. Het is een herinnering aan het voetveer. Het is een eerbetoon aan alle veerlieden die jaar in jaar uit in weer en wind reizigers van Heukelum naar Oosterwijk en vice versa hebben overgezet.
9. Nationaal Glasmuseum Leerdam
De merknaam Leerdam vindt zijn oorsprong aan het begin van de 20e eeuw. Directeur Cochius wilde betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen. Sindsdien zijn veel gerenommeerde kunstenaars betrokken bij de fabriek en nu de glasblazerij.
10. Leerdam, Lingedijk 8
Op de dijk staat het kunstwerk De Glazen Toren (1976) van Willem van Heezen, een van de bekendste glasblazers uit Leerdam. Hij werkte veel samen met het Glasmuseum.
11. Glasblazerij, Zuidwal
Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie vorm te geven. De meest uiteenlopende kunst-, decoratie en designobjecten maken ze. Je kan plaatsnemen op de tribune.

Horeca

Geofort: in het weekend, vakanties en feestdagen.
Fort Asperen: Open woensdag tot en met zondag.
Fort Vuren: Open maandag t/m zondag.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Linie tussen Linge en Waal

• Download hier de printbare kaart van de fietsroute Linie tussen Linge en Waal
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Linie tussen Linge en Waal

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: