46 km

Kunst, cultuur en het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ontmoeten elkaar in deze route in Utrecht langs Vecht en plassen. Forten, sluizen, groepsschuilplaatsen, musea en buitenplaatsen: deze route heeft het allemaal. Fiets je liever niet door de stad Utrecht? Met de oranje stippellijn (knooppunten 5 – 61 – 72) verkort je de route. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunten

Slot Zuylen, bij knooppunt 53: Tournooiveld 1, 3611 Maarssen
Fort Maarsseveen, bij knooppunt 62 en 47: Herenweg 53, 3602 AN Maarssen

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort aan de Klop
Op dit verborgen forteiland vind je een brasserie en een kampeerplaats. Vroeger beveiligde het fort de Vechtdijk met daarin een sluis, de Klopvaart en de Klopdijk.
2. Buitenplaats Doornburgh
Buitenplaats Doornburgh is in 1623 door een Amsterdamse familie gebouwd. De Buitenplaats is een ruim 9 hectare Engelse Landschapstuin, door J.D. Zocher. Het kunstwerk ‘Burger Queen’ van David Bade staat in het park.
3. Vechtstreek Museum
‘De Vecht-Ons pronkstuk!’ toont de geschiedenis van de rivier de Vecht van Utrecht tot Muiden. ‘Zij maakten het!’ richt zich op kunstenaars, acteurs/actrices, schrijvers, architecten, bouwers uit de Vechtstreek van toen en nu.
4. Fort Maarsseveen
Tentoonstelling WATERDICHT, 10 kunstenaars tonen werk buiten op het fort. Hierbij wordt ingegaan op de directe omgeving van het fort, maar ook in bredere zin op de thema’s: landschap, natuur en klimaat.

5. Streekmuseum Vredegoed
Duik in het verleden van dorpen en boerderijen in het veengebied rond 1900 tot ongeveer 1950. Tip: boek een van de arrangementen en bezoek de expositie ‘Modelbouw’: gebouwen, vliegtuigen, schepen etc.
6. Tienhoven Sluis
De Damsluis bij Tienhoven zorgde ervoor dat het water niet wegstroomde bij een inundatie. De sluis bestaat uit twee gemetselde delen met gleuven, waarin houten schotbalken passen om het water tegen te houden.
7. Beschilderde groepsschuilplaats Noorderpark Ruigenhoek
In dit gebied rond Fort de Gagel en het Gagelbos staan veel groepsschuilplaatsen. Door het beschilderen van deze groepsschuilplaats uit 1940 worden de soldaten tot leven gebracht. Je kijkt als het ware door het gewapende beton naar binnen.
8. Fort Blauwkapel
Fort Blauwkapel is een bijzonder fort omdat er mensen binnen het fort woonden en wonen (‘Vestingdorp’). Tip: boek een rondleiding bij het Gilde Utrecht. Bij de rotonde, Robert Kochplein staat een kunstwerk (1955) van Carel Visser.
9. Fort Ruigenhoek, tweetakt festival
Van do 26 aug t/m zo 19 sept vindt het Tweetakt festival plaats. Tweetakt is een festival met theater, kunst en muziek voor iedereen. Op verschillende plekken op het forteiland vind je een breed aanbod aan theater en dansvoorstellingen voor alle leeftijden. Maak een wandeling langs verschillende (interactieve) kunstwerken en ontdek alle bijzondere plekken in en rondom het fort. Check tweetakt.nl voor de actuele tijden.

Horeca

Fort aan de Klop
Fort Maarsseveen: Tijdens openingstijden van het fort is hier koffie en thee verkrijgbaar
De Heeren van Maarssen

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Utrecht langs Vecht en Plassen

• Download hier de printbare kaart van de fietsroute Utrecht Langs Vecht en Plassen
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Utrecht Langs Vecht en Plassen

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: