35 km

Deze fietsroute brengt je door droogmakerij de Haarlemmermeer, dat omgeven is door de Ringvaart. De forten hier zijn verbonden door de Geniedijk. Bezoek de tentoonstelling op Kunstfort bij Vijfhuizen, kijk of er kunstenaars aan het werk zijn in Batterij aan de Sloterweg of bezoek het Cruquiusmuseum. Bekijk hier de 3D Waterwerken expositie of leer over de drooglegging van de Haarlemmermeer. Download onderaan deze pagina de printbare routekaart.

Startpunten

Expo Haarlemmermeer: Stelling 1, 2141 SB Vijfhuizen
Parkeerplaats Haarlemmermeerse bos: 2131 LX Hoofddorp

Waterlinie- en kunstpunten

1. Geniedijk
Een 12 kilometer lange dijk door de gehele Haarlemmermeer. Deze dijk had een waterkerende en een verdedigende functie. In de dijk waren nevenbatterijen/ opstelplaatsen voor verrijdbaar geschut. Achter de wal was veilig transport van troepen en materieel mogelijk.
2. Batterij aan de IJweg
Deze Batterij (1906) diende als een soort tussenfort dat door de grote afstand tussen de forten bij Vijfhuizen en Hoofddorp noodzakelijk was om ondersteuningsvuur te geven. Nu staat als herkenningspunt op deze plek een wit beeld.
3. Doorsnijding Oude Spoorbrug
De vroegere spoorlijn van Leiden doorsneed hier de Geniedijk, waardoor hier een coupure ontstond.

4. Fort Van Hoofddorp
Het forteiland gelegen in het centrum van Hoofddorp is een uniek en intrigerend stuk cultuurhistorisch erfgoed met een grote recreatieve, maatschappelijke én ecologische potentie. Het forteiland met wilde tuin is toegankelijk.
5. Damsluis in Hoofdvaart
Dit is één van de weinige nog werkende waterkerende onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Bij een oorlogsdreiging werd de sluis gesloten met schotbalken. Waardoor aan één kant van de sluis het water in de polder opliep, geïnundeerd werd.
6. Batterij aan de Sloterweg
De Batterij (1906) was onbemand en was een extra verdediging tussen Fort bij Hoofddorp en Fort bij Aalsmeer. In de Genieloods zit de Artist in Residence: GinDS. Iedere drie maanden werkt hier een kunstenaar aan een project.
7. Fort bij Aalsmeer
Dit fort verdedigde de Haarlemmermeerderringdijk/de ringvaart en de Aalsmeerderweg. Nu zit hier het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45. In de Genieloods zit Fortboerderij Dijkzicht met een kudde zeldzame Schoonebeekers die het natuurbeheer verzorgt.
8. Kunstfort bij Vijfhuizen
Op het Forteiland zijn diverse kunstwerken te zien. Daarnaast is er een soundscape (geluidswerk) van artist in residence Isabel Marcos. De opnames zijn gemaakt in de fortgracht. In het fort zijn meerder tentoonstellingen te bezichtigen.
9. Haarlemmermeermuseum de Cruquius
In het Cruquius Museum staat de strijd met het water centraal. Het laat de ontwikkeling van de Haarlemmermeer zien vanaf de droogmaking. Het Buitenmuseum wordt gevormd door twintig Verhalenpalen. De palen met lettersculpturen markeren bijzonder erfgoed in de Haarlemmermeer.

Horeca

Restaurant ’t Fort op Kunstfort bij Vijfhuizen
Restaurant Vis aan de Linie op Fort Van Hoofddorp

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Haarlemmermeer

• Download hier de printbare kaart van de fietsroute Haarlemmermeer
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Haarlemmermeer

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: