53 km

Deze fietsroute staat bijna geheel in het teken van water. Fiets door het prachtige gebied van Laag-Holland, langs het Markermeer, van Edam, naar Etersheim, Middenbeemster en Katwoude. In dit gebied fluisteren de molens het verhaal van de watersnood in 1916. Bezoek het museum in Fort bij Edam, het museum de Waterwolf in Etersheim of het schooltje van Dik Trom. Download de printbare routekaart onderaan deze pagina.

Startpunten

Oosthuizen, Hoornse Jaagweg 1 Oosthuizen
Midden Beemster, Middenweg Middenbeemster
Middelie, Brink (P ‘t Wapen van Middelie) Middelie
Parkeerplaats Strandbad Edam, Zeevangszeedijk 7A1135 PZ Edam

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort bij Edam
Het Fort is het meest noordoostelijk gelegen van de Stelling van Amsterdam. In het Fort is een Museum waar nog veel te zien is van de mobilisatie in WOI. Vanaf hier is een serie Podcast te beluisteren ‘Kijk Luister Dijk”.
2. Schutsluis te Edam
De Schutsluis te Edam is een van de hoofdinlaatpunten van de Stelling van Amsterdam en was onderdeel van het Inundatiestation Edam. Het beschermen van deze sluis was een van de taken van het vlakbij gelegen Fort bij Edam.
3. Pompsluis te Edam
De pompsluis vervulde een functie bij het stellen van de inundaties voor de Stelling van Amsterdam. Via deze sluis kon polder Zeevang onderwater gezet worden tegen de vijand.
4. De Zuidpolder molen
De molen uit 1635 zorgde voor het waterpeil in de Zuidpolder. Zij zag in 1916 is een dijkdoorbraak. De soldaten die in fort Edam verbleven vanwege een oorlogsdreiging zijn toen ingezet in de hulpverlening.

5. Fort Benoorden Purmerend
Fort benoorden Purmerend werd aangelegd ter verdediging van de Beemsterringdijk, Purmerenderweg en de Rijperweg. Dit fort is niet toegankelijk voor publiek.
6. Het Schooltje van Dik Trom
In dit oude schooltje was C. Joh. Kieviet onderwijzer. In de naast gelegen onderwijzerswoning schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom. Een ondeugend jongetje met een hart van goud. Naast de vaste collectie is een wisselende tentoonstelling te zien.
7. Eterheimerbraak/ Museum de Waterwolf
Dit kleine stukje Noord-Holland toont je hoe het landschap gevormd is door wind en water en hoe de bewoners er voor zorgde dat ze droge voeten hielden. Meer kom je te weten in Museum de Waterwolf in Eterheim.
8 en 9. Ijsselmeerdijk en Zeevangszeedijk
Bij een oorlogsdreiging werd de polder Zeevang onderwater gezet. Alles aan de niet IJsselmeerkant tot aan Etersheim kwam dan onder water te staan. In Etersheim is een museum de Waterwolf over dijkversterking.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Markermeer

• Download hier de printbare kaart van de fietsroute Markermeer
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Markermeer

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: