50 km

Deze fietsroute brengt je door het gebied van de Stelling van Amsterdam, droogmakerij de Schermer en het Oer-ij . Twee gebieden met een rijke historie en verhalen over water als vriend en vijand. Bezoek de 3D tentoonstelling op Spijkerboor, het belevingscentrum in Fort K’IJK, het museum ’t Houtenhuis of de beeldentuin van Nic Jonk. Download de printbare routekaart onderaan deze pagina.

Startpunten

De Rijp (vlakbij fietsknooppunt 62 en 61): Driemaster (P Wollandje) Graft-de Rijp
Schermermolens (vlakbij fietsknooppunt 79 en 21): Noordervaart 2a Schermerhoorn
Park van Luna (vlakbij fietsknooppunt 52): Oosstangent (bij Health Club) Heerhugowaard
Klaas Hoorn (vlakbij fietsknooppunt 55 en 56): Klaashoornlaan Akersloot
Zwaansmeer (vlakbij fietsknooppunt 84): Lagendijk 33 Uitgeest

Waterlinie- en kunstpunten

1. Museum In ’t Houten Huis
Dit museum biedt een gevarieerde collectie over de geschiedenis van de Rijp en het Schermereiland. O.a. een film over de strijd tegen het water en over de droogmakerijen.Tevens is hier tot 19 september de tentoonstelling ‘Landschap, van kunst tot polder’.
2. Fort bij Spijkerboor
Dit fort is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Er is nog veel te zien: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Tijdens de zomer is er een 3D fototentoonstelling ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’.
3. Starnmeerpolder
Nadat bij Fort Spijkerboor met de pont is overgestoken ligt rechts de Starnmeerpolder. Dit gebied zou bij een vijandelijke dreiging onder water worden gezet en liep tot aan het Alkmaardermeer.

4. Fort K’IJK (Fort bij Krommeniedijk)
Dit fort is aangelegd ter verdediging van de accessen Krommeniedijk en de Lagendijk tussen Uitgeest en Krommenie. In het fort is een belevingscentrum over de natuur in de Stelling van Amsterdam.
5. Museum Beeldentuin
Nic Jonk In 1965 startte kunstenaar Nic Jonk zijn eigen museum en beeldentuin in Grootschermer. Uitgegroeid tot een uniek kunstgebeuren, waar kunst en natuur met elkaar samen gaan. Zijn werk getuigt van respect voor het leven en bezit een ongekende oerkracht.

Horeca

Het Genot van Grootschermer
’t Heerenhuis
Fort café in Fort bij Spijkerboor: Tijdens openingstijden van het fort is hier koffie, thee, vruchtensap, koek of appeltaart te verkrijgen.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de fietsroute Schermer en Oer-IJ

• Download hier de printbare kaart van de fietsroute Schermer en Oer-IJ
Download hier het GPX-bestand van de fietsroute Schermer en Oer-IJ

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: