5 km

Wandel door Weesp dat net iets verder aan de Vecht ligt dan Muiden. Beiden zijn onderdeel van drie verdedigingslinies: de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Bekijk de kunstwerken op Bastion Bakkerschans, lees meer over de struikelstenen of bezoek het Weespermuseum. Download de printbare routekaart onderaan deze pagina.

Deze route is ook te wandelen onder begeleiding van de audiotour Weesp.

Startpunten

• Station Weesp
P+R Weesp: Leeuwenveldseweg 5F, 1382 LV Weesp

Waterlinie- en kunstpunten

1. Struikelstenen Weesp
Deze stenen herinneren aan diegenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In het messing zijn de gegevens van deze mensen gegraveerd. Zo’n 24.000 struikelstenen zijn door heel Europa te vinden.
2. Bastion Bakkerschans
Achter het fort aan de Ossemarkt ligt de theetuin Weesp op Bastion Bakkerschans Het tuinontwerp is van Niek Roozen en bloembollenexpert Jacqueline van der Kloet. In de tuin staan permanente kunstwerken.
3. Fort aan de Ossenmarkt
De vesting Weesp en het fort behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd als verdediging van o.a. de beide Vechtoevers en de sluizen.

4. Verdedigingswal Schans De Nieuwe Achtkant
In de eeuwenoude verdedigingswal is hier een opening gemaakt. Hierdoor beleef je de dikte van zo’n aarde wal en zie je de verschillen in hoogte tussen de 17de en de 19de eeuwse stadswal. Het is tevens een mooi uitzichtpunt.
5. Kringenwetwoningen en vuurliniehuisjes
Deze houtenhuizen herinneren aan de ‘verboden kringen rondom forten’. Binnen deze kringen mochten geen of alleen houten huizen gebouwd worden. Bij een oorlogsdreiging konden deze huizen snel worden afgebroken. Hierdoor ontstond een vrij schootsveld.
6 en 7. Molens de Eendracht en Molen de Vriendschap
Molens De Vriendschap en De Eendracht draaiden voor de jeneverindustrie. Voor een gemakkelijk aan en afvoer staan ze aan de rand van de stad en direct aan de Vecht.
8. Beelden De Weesper moppenbakker en Het duivenprieel
Weespermopperbakker: ter gelegenheid van een World Guiness Record voor het bakken van de grootste Weesper mop ter wereld. Het Duivenprieel: Ter gelegenheid van het 650 jarig bestaan van Weesp in 2006 : 17 goudkleurige duiven = 17 gemeenteraadsleden.

Horeca

Bar Blauw (vanaf Medio juli)
Eterij de Schalkse

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de wandelroute Weesp

• Download hier de printbare kaart van de wandelroute Weesp
Download hier het GPX-bestand van de wandelroute Weesp

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: