8 km

Gedichten, kunstinstallaties, fotografie. Levende linies en natuurlijk … Forten! Je komt het allemaal tegen tijdens deze wandeling door het gebied rond Amelisweerd en Rijnauwen. Ook is het mogelijk om te genieten van een museumbezoek aan Fort Vechten of een bezoek aan de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht op Fort Hoofddijk. Download de printbare routekaart onderaan de pagina.

Startpunt

P1 parkeerplaats

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort Hoofddijk
Op Fort Hoofddijk vind je de botanische tuinen van de Universiteit Utrecht. Er is van alles te zien en te beleven rond de wereld van planten en dieren. Bekijk de website voor het actuele aanbod.
2. Fort Rijnauwen
Dit grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is onderdeel van de tweede fortenkring rond Utrecht. Op Fort Rijnauwen leven veel bijzondere vegetatie, vleermuizen, dassen, reeën en vossen. Het fort is niet open voor publiek.
3. Bunkerpad, Bunnik
Als ode aan het landschap staan op drie bunkers aan het Bunkerpad een gedicht van dichter Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Het gedicht ‘Achter de schermen’ vraagt stil te staan bij wat werkelijk telt: aarde, water, lucht.
4. Tunnel onder de A12
‘Levende Linies’ (2019) van kunstenaar Bart Lunenberg maakt de historische omgeving van het tunneltje zichtbaar. Aan een zijde is de Nieuwe Hollandse Waterlinie verbeeld, aan de andere zijde zijn Romeinse wachttorens verbeeld.
5. Fort Vechten
Het Waterliniemuseum is te bezoeken en kan men buiten de kunstinstallaties van Hester Pilz bekijken. Haar enorme mensfiguur van wilgentenen stapt als het ware over de waterlinie heen of staat op wacht aan het begin van het fort.

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de wandelroute Amelisweerd & Rijnauwen

• Download hier de printbare kaart van de wandelroute Amelisweerd & Rijnauwen
Download hier het GPX-bestand van de wandelroute Amelisweerd & Rijnauwen

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: