8 km

Deze wandeling leidt je door een bijzonder gebied: het Eiland van Schalkwijk. In dit prachtige, open gebied tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal vind je vele prachtige sporen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook voor kunstliefhebbers is moois te zien op en nabij Lunet aan de Snel en in de Polder Blokhoven. Download de printbare routekaart onderaan deze pagina.

Startpunt

Parkeerplaats Fort Honswijk/Lunet aan de Snel, 3998 NJ Schalkwijk

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort Honswijk
In de buiten expositie op het Fort reis je in 22 fotodoeken langs de forten en (inundatie)werken. In kazemat M is het lichtkunstwerk ‘Stroom’ van Tamar Frank te bewonderen. Dit kunstwerk brengt het inunderen tot leven.
2. Lunet aan de Snel
De remise van Lunet aan de Snel is omgetoverd tot een kijkdoos. Via de kijkgaten is een circa 11 minuten durende video zien die beelden toont van het prachtige landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en door kunstenaar Geert Mul bewerkte luchtfoto’s van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
3. Gedekte Gemeenschapsweg
Over deze weg tussen Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel konden soldaten zich in oorlogstijd veilig verplaatsen, dankzij de parallel lopende aarden wal.

4. Polder Blokhoven
De Polder is een waterbergingsgebied. In de zomer staat het tweemaal per maand onder water, net als vroeger ter verdediging. Hier is ook het kunstwerk ‘Het geheim van man en paard’ te zien, gemaakt door Atelier Beeldmakers.
5. LandArt TU Delft: ‘A House In-Between’
De installatie ‘A House In-Between’ van 15 masterstudenten Bouwkunde TU Delft. Wie moet je meer vrezen: vijandelijke strijdkrachten of je landgenoten? Gehuisvest maar niet beschut, gereduceerd tot een levend obstakel tussen water en vuur.
6. Werk aan de Groeneweg
Deze infanteriestelling beschermde de oudere, daarachter gelegen forten. Voor en tussen de aarden wallen met daarin groepsschuilplaatsen zijn grachten aangelegd.

Horeca

Fort WKU

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de wandelroute Eiland van Schalkwijk

• Download hier de printbare kaart van de wandelroute Eiland van Schalkwijk
Download hier het GPX-bestand van de wandelroute Eiland van Schalkwijk

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: