19 km

Wandel door de gemeenten Heemskerk, Uitgeest en Beverwijk met de wandelroute Aagtendijk en beleef de Stelling van Amsterdam van het begin tot einde van deze route, verhard en onverhard. Met onderweg een luchtoorlogsmuseum in Fort bij Veldhuis en in augustus een kunstenaarsexpositie in de genieloods en op het buitenterrein van Fort aan den Ham. Download de printbare routekaart onderaan deze pagina.

Startpunten

Veldhuis – Aagtendijk (vlakbij wandelknooppunt 65 en 78): P aan de Genieweg (bij Luchtoorlogmuseum) 1967 PS Heemskerk
• Station Heemskerk (vlakbij wandelknooppunt 82)
De Buitenlanden (Noorderweg – Beverwijk, tussen wandelknooppunten 20 en 52’)

Waterlinie- en kunstpunten

1. Fort bij Veldhuis
In het Fort is het Luchtoorlogmuseum ‘40-45 gevestigd. In het fort is een tentoonstelling van allerlei objecten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Dit varieert van diverse tekeningen en artikelen tot en met (zelf opgegraven) vliegtuigonderdelen.
2. Nevenbatterij
Dit is een batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk. In 1903 werd deze nevenbatterij aangelegd ter ondersteuning van Fort aan den Ham. Hierachter kon geschut worden opgesteld.
3. Fort aan den Ham Kunst Genieloods: Genie art aan den Ham
In het fort zit een militair museum. Grotendeels gereconstrueerd met de officierskamer en het soldatenverblijf compleet met stapelbedden en de ziekenboeg. Tijdelijk is er in de genieloods een tentoonstelling “Wildkamperen” & Fort Klassiek. www.kunstgenieloods.nl

4. Kruitmagazijn bij de Dam
In aanvulling op de vaste kanonnen in de forten was er behoefte aan verplaatsbaar geschut. Vanuit de bomvrije magazijnen die relatief dicht bij de hoofdverdedigingslinie lagen werden neven- en tussenbatterijen van munitie en buskruit voorzien.
5. Muziekfort (Fort aan de St. Aagtendijk)
Op dit fort versterken natuur, cultuur, historie en educatie elkaar. Muziek op het buiten podium op 4 zondagen, zoals Royal Dice en The Ravels & Woodstock Festival. www.muziekfort.nl
6. Liniewal Aagtendijk Zuidwijkermeer
Vanaf Fort aan de St. Aagtendijk volgt de hoofdverdedigingslijn, een speciale voor de Stelling aangelegde liniewal van 2,5 km tot aan het Noordzeekanaal. Deze liniewal had twee functies: als waterkering en als verdedigingslijn. Via wandelknooppunt 76 – 16 -14 – 54 – 51 – 52 – 36 wandelt u door het gebied dat bij een vijandelijke aanval verdedigd werd door de Stelling.

Horeca

De Krokodil (aan de N8 na Fort aan den Ham)

Download de printbare kaart en/of de GPX-route van de wandelroute Aagtendijk

• Download hier de printbare kaart van de wandelroute Aagtendijk
• Download hier het GPX-bestand van de wandelroute Aagtendijk

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: