14, 15, 21 & 22 oktober 2022 | 19:00 – 22:00 uur

Lichtroutes langs waterwerken, verhalenvertellers en forten van de Hollandse Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland wordt in de avonduren door verhalenvertellers en lichtprojecties in de schijnwerpers gezet.

Voor We sluiten de Linies slaan vijf waterschappen en de Hollandse Waterlinies hun handen ineen en wordt het verhaal van de waterwerken, de forten en het landschap verteld. De lichtroute is voor jong en oud gratis toegankelijk.

8D podcast Geheim Water

In opmaat naar het event We sluiten de Linies is de 8D-audiopodcastserie ’Geheim Water’ gelanceerd. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

Data en locaties

Vrijdag 14 oktober
Zeesluis Edam

We Sluiten de Linies rond de Zeesluis bij Edam laat je kennismaken met het verleden, heden en de toekomst van de Hollandse Waterlinies. Een verhalenverteller en experts laten je kennismaken met dit unieke stukje geschiedenis dat tot op de dag van vandaag doorwerkt. Ben je na al deze kennis toe aan wat ontspanning? Laat je dan meevoeren door de muziek van Daan de Loor op Cajon en zangeres en accordeoniste Sofie de Klerk.

Lees meer

Fort bij Spijkerboor

Tijdens We Sluiten de Linies bij het Fort bij Spijkerboor ontdek je het fort en de omgeving. Wil je meer weten over de werking van de Hollandse Waterlinies, het waterbeheer vandaag de dag of de bijzondere planten en dieren die rond het fort leven? Experts vertellen je er alles over! Lichtprojecties, de verhalen van experts en vertellers en het museum in het fort maken de avond compleet.

Lees meer

Boezemgemaal & Fort bezuiden Spaarndam

Verken tijdens We Sluiten de Linies het gebied rond het Boezemgemaal en het Fort Bezuiden Spaarndam! Laat je meevoeren door de verhalen over het water, de waterwerken, forten en het landschap. Is het na een deep dive in de wereld van het water tijd voor wat ontspanning? Laat je dan meevoeren door de verhalenverteller, ondersteund door warme en nautische accordeonklanken.

Lees meer

Zaterdag 15 oktober
Vesting Muiden

Kom naar de Vesting Muiden tijdens We Sluiten de Linies en maak kennis met een plek die al sinds de negende eeuw vecht tegen het water. Hier begon ooit de Hollandse Waterlinie. Later werd de vestingstad ook toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. Dompel jezelf onder in de lichtprojecties, de verhalen over het water en liederen van shantykoor Het Ruime Sop!

Lees meer

Nieuwersluis

Op Fort Nieuwersluis ontmoeten de Hollandse Waterlinies en de Koude Oorlog elkaar. Tijdens We Sluiten de Linies kun je je verdiepen in deze geschiedenis. Daarna brengen de gidsen van Natuurmonumenten en experts van het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht je weer terug in het heden: welke dieren en planten vind je rond het fort? En hoe werkt de waterhuishouding in dit gebied? 

Lees meer

Complex Oud-Zuilen

De bossen en weilanden van complex Oud-Zuilen zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Waar de Hollandse Waterlinies bedoeld waren om de vijand tegen te houden met water, zorgen twee prachtige molens vandaag de dag voor droge voeten in Complex Oud-Zuilen. Tijdens We Sluiten de Linies worden deze molens en de omgeving prachtig uitgelicht.

Lees meer

Oude Sluis Nieuwegein

Al sinds 1373 ligt in het voormalige schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein een sluis: de Oude Sluis. Deze was van strategisch belang en speelde een rol in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Oude Sluis is ook nu nog een belangrijke bron voor de grachten en singels van Utrecht en de Vecht. In We Sluiten de Linies ontmoeten heden en verleden elkaar.

Lees meer

Vrijdag 21 oktober
Fort Honswijk en Lunet aan de Snel

Op het prachtige Eiland van Schalkwijk ligt het waterlinie-erfgoed voor het oprapen. Hier vind je het prachtige Fort Honswijk en op loopafstand het kleine verdedigingswerk Lunet aan de Snel. Van Augmented Reality tot spannende soundscapes: het kan bijna niet anders dan dat je verrast wordt op deze locatie tijdens We Sluiten de Linies!

Lees meer

Wijk bij Duurstede

Aan de schilderachtige Kromme Rijn vind je Wijk bij Duurstede. Deze oude vestingstad verdiende zijn sporen in de waterliniegeschiedenis door de grote inundatiesluis die er in 1870 werd gebouwd. Van troubadour tot schotbalkenloods: op deze avond is in Wijk bij Duurstede genoeg moois te beleven! Geniet van muziek, verhalen en een bijzondere animatiefilm.

Lees meer

Fort Everdingen & Werk aan het Spoel

Op een dromerige plek aan de Lek vind je het stoere Fort Everdingen, thuishaven van Brouwerij Duits en Lauret. Op loopafstand langs de Lek ligt het gastvrije Caatje aan de Lek, gevestigd in Werk aan het Spoel. Kom je tijdens We Sluiten de Linies ook genieten van theater, muziek, verhalen en fortenbier?

Lees meer

Zaterdag 22 oktober
Fort Asperen

Fort Asperen werd ooit gebouwd om de rivier de Linge af te sluiten en de nabijgelegen sluizen te verdedigen. Tijdens We Sluiten de Linies spelen deze sluizen een belangrijke rol. Ook liefhebbers van kunst en cultuur komen helemaal aan hun trekken op dit kunstfort. Tijdens We Sluiten de Linies is een bezoek aan het fort extra leuk: kom genieten van een heerlijk diner of een borrel en verhalen over de Hollandse waterlinies.

Lees meer

Vesting Gorinchem

Gorinchem is niet alleen de mooiste vestingstad van Nederland, deze plek ademt ook nog eens Hollandse Waterlinies! Van middeleeuwse nederzetting tot vestingstad met bastions, poorten en een poterne: in Gorinchem kun je de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies in optima forma beleven. Laat je tijdens We Sluiten de Linies meevoeren door verhalen, kunst, cultuur, muziek en heerlijk eten.

Lees meer

Vesting Woudrichem

Ooit een bron van conflict vanwege de strategische ligging, maar vandaag de dag vooral een charmante kleine vestingstad: in Woudrichem komt de waterliniegeschiedenis tot leven. Laat je meevoeren langs eeuwenoude geveltjes en geniet van de lichtprojecties, de verhalen over het water, muziek en lekker eten tijdens We Sluiten de Linies.

Lees meer

Wil je alvast een voorproefje krijgen van dit spektakel? Bekijk De video mapping op de Plofsluis in Nieuwegein, die plaatsvond op 4 september 2021.

We Sluiten de Linies is een productie van programmaleider Annelou Evelein en producent Mattijn Boerkamp.

Het project wordt mogelijk gemaakt door Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Let op: alle activiteiten zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: