3 & 4 en 10 & 11 september 2021

Lichtroutes langs waterwerken, verhalenvertellers en forten van de Hollandse Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland wordt in de avonduren van 3, 4, 10 en 11 september 2021 door verhalenvertellers en lichtprojecties in de schijnwerpers gezet.

Voor We sluiten de Linies slaan de vijf waterschappen en Rijkswaterstaat hun handen ineen en wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken tijdens We sluiten de Linies in korte tijd getest.

Bekijk hieronder de data en locaties van We Sluiten de Linies

De diners en tijdsloten van We Sluiten de Linies zijn binnenkort te boeken via deze pagina.

Vrijdag 3 september

Fort bij Edam

Kijk uit over het Markermeer tijdens een diner bij het Strandpaviljoen Edam. Van daaruit word je meegenomen door een gids van Staatsbosbeheer. Bewandel de verlichte liniedijk richting de zeesluis en kom alles te weten over dit waterwerk. De verhalenverteller vertelt het verhaal van het water en bij het mooi uitgelichte Fort Edam breng je een bezoek aan het museum.

Fort bij Spijkerboor

Fort Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Na zonsondergang loop je met één van de gidsen mee over het Fort en kijk je uit over het verlichte en uitgestrekte karakteristieke polderlandschap van de Beemster bij nacht. Op het verlichte fort wordt het verhaal van het water verteld en is een openluchtbioscoop.

Fort Bezuiden Spaarndam

Beleef een avond vol licht, waterwerken en verhalen bij het Fort Bezuiden Spaarndam. Je kunt starten met een maaltijd op het fort, om vervolgens met een gids te genieten van verlichte waterwerken in de schemering. Samen bezoek je het boezemgemaal en de Kolksluis. In de muziekkiosk hoor je het verhaal van het water. De avond eindigt weer op het fort.

Zaterdag 4 september

Vesting Muiden

In het oude Muiden komen de stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Bij Fort H kun je een maaltijd reserveren. Vanaf daar volg je een route vol verhalen langs verlichte waterwerken als de Keetpoortsluis, de Zeesluis en het Muiderslot. Tenslotte wandel je over de vestingwal terug naar Fort H.

Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis ligt tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal ter verdediging van de Damsluis in de Vecht. Op het fort kan je genieten van een ontdekkingstocht en een proeverij. Als de avond valt, wandel je met een gids langs de sluizen rond het fort. Daar maak je kennis met het verhaal van het water en de waterwerken.

Fort Maarsseveen

Kom naar Fort Maarsseveen. Vanaf daar neemt de Polderwachter je mee op een wandeling naar de uitgelichte molens van de polder Westbroek en weer terug (ca 5km). Daar hoor je het waterverhaal en laten de molenaars zien hoe de molens werken. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar de molens te gaan.

De Batterijen &
de Plofsluis

Nieuwegein bestaat 50 jaar, de Unieke Plofsluis en Fort de Batterijen al veel langer. Strijk neer op het grote terras van Fort de Batterijen waar je kunt genieten van een drankje en een borrelplank. Als de avond valt, wordt het verhaal van het water verteld en wandel je naar de Plofsluis om een spectaculaire video-mapping te zien.

vrijdag 10 september

Fort Honswijk & Lunet aan de Snel

Struin rond op Lunet aan de Snel onder het genot van een borrel, om daarna met een gids naar Fort Honswijk te wandelen. Momenteel wordt hard gewerkt om Fort Honswijk te restaureren. Als de linies gesloten worden, is het fort weer bijna in ere hersteld. Zie de karakteristieke forttoren opdoemen en luister bij de geschutstoren naar de verhalen van het water en de gedempte inundatiesluis.

Wijk bij Duurstede

Aan de rand van Wijk Bij Duurstede ontspringt de Kromme Rijn aan de Lek en grazen de schapen rond de historische schotbalkloodsen. Hier wordt het verhaal van het waterschap verteld. Er is muziek en je kunt een drankje drinken. Loop richting de molen en langs de beermuur naar de waterpoort, waar je het verhaal van het water hoort. Een hapje eten in de vooravond? Bekijk het aanbod hieronder.

Fort Everdingen, Diefdijk coupure & Werk aan het Spoel

Fiets langs de verlichte groepsschuilplaatsen aan de Diefdijk. Reserveer een diner bij Werk aan het Spoel en laat je daarna rondleiden over Fort Everdingen waar je verrast wordt door theaterscènes van Link locatie theater. Ook het verhaal van de iconische beersluis komt aan bod. Na afloop drink je een heerlijk biertje van Fort brouwerij Duits en Lauret.

Zaterdag 11 september

Fort Asperen

Fort Asperen verdedigde ooit de Sluizen aan de Linge, maar is nu een kunstfort bij Leerdam. Schuif hier in de vooravond aan voor een goede maaltijd en neem een kijkje in het fort. Als de zon ondergaat worden de sluizen verlicht en wandel je met een gids naar de oever van de Linge. Hier wordt het verhaal van het water verteld en worden de sluisdeuren gesloten.

Vesting Gorinchem

Wandel over de vestingwal van Gorinchem en verwonder je over de bijzonder uitgelichte Waterwerken. Onderweg wordt de Dalempoort gesloten. Ook word je verrast door optredens van Gorinchemse bodem en het verhaal van het water. Haal onderweg wat lekkers bij een van de foodtrucks of eet vooraf bij een van de restaurants in de haven.

Vesting Woudrichem

Wandel met een stadsgids over de vestingwal van Woudrichem. Onderweg zie je hoe de Loevesteinse poort word gesloten door het waterschap. Zo werd de vestingstad beschermd tegen hoog water. Een verhalenverteller bij de haven en een projectie op de vestingmuur maken het verhaal compleet. Vooraf kun je dineren in Slot Loevestein of in Woudrichem zelf.

8D podcast Geheim Water

In opmaat naar het event We sluiten de Linies is de 8D-audiopodcastserie ’Geheim Water’ gelanceerd. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

Fortenfestival

Op de forten rond de waterwerken is het hele weekend het fortenfestival waarin ook het geheim van het water en de waterwerken centraal staan.

We Sluiten de Linies is een productie van programmaleider Annelou Evelein en producent Mattijn Boerkamp.

Het project wordt mogelijk gemaakt door Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Let op: alle activiteiten zijn onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam en hoopt in 2021 de status te krijgen.

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: