We Sluiten de Linies

Datum: Zaterdag 15 oktober
Tijd: 19:00 – 22:00 uur

Van sluis tot schotbalkenloods: in het voormalige schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein herinneren vele verschillende aspecten aan het waterlinieverleden. Tijdens We Sluiten de Linies nemen, lichtprojecties, verhalenvertellers, experts en muziek je mee in de verhalen van toen én nu.

Verleden ontmoet heden

Al sinds 1373 is in het voormalige schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein een sluis: de Oude Sluis. De sluis was niet alleen van strategisch belang voor scheepvaart en drinkwater voor Utrecht, maar speelde ook een rol in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Vreeswijk beschermde deze beeldbepalende sluis. De Oude Sluis is ook nu nog een belangrijke ‘kraan’ (inlaat van water) voor de grachten en singels van Utrecht en de Vecht.

In We Sluiten de Linies komen deze historische plekken tot leven. Zie je de projectie in dat winkelraam? Hoor je de balfolk-klanken van muzikant Wouter Kuyper & Friend in de schotbalkenloods op de dijk? En dwarrelen de woorden van de verhalenverteller je al tegemoet vanaf de werkschuit bij de Oude Sluis? Hoe gaat het inlaten van water vanuit de Lek precies in zijn werk? En welke maatregelen treft het waterschap bij hoogwater?

Het verleden ontmoet het heden door de verhalen van experts van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bij de Oude Sluis en lokale gidsen bij de Oude Sluis, de Lekdijk en de inundatiesluis.

Bekijk hier de volledige programmering!

Startpunt

We Sluiten de Linies start bij de Oude Sluis in Nieuwegein.

Kom op de fiets!

In het dorp is beperkte parkeergelegenheid. We adviseren je op de fiets te komen. Kom je toch met de auto? Dan kun je deze kwijt op de Koninginnenlaan, Julianaweg of rond Fort Vreeswijk.

We Sluiten de Linies in Vreeswijk is een samenwerking van de Hollandse Waterlinies, Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: