Ode aan de Hollandse Waterlinies is onderdeel van Ode aan het Landschap, een nationaal themajaar van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Via kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen staat een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight.

Divers, inspirerend en confronterend

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Toch vertelt het steeds hetzelfde verhaal over de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Het Nederlandse landschap is een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Maar het landschap houdt ons ook een spiegel voor. Keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van de toekomst. Wij zullen we onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een Ode aan het Landschap.

Blind dates met Nederland

Ode aan het Landschap biedt een programma aan op basis van 7 blind dates met Nederland. Als Corona ons namelijk één ding heeft gebracht, dan is het wel een verliefdheid op dichtbij-bestemmingen. Niet alleen vanwege de aantrekkelijke looks maar ook door de verhalen die elk zintuig veranderen in een gevoelige snaar. Het landschap is als een kwetsbaar wezen, maar wel altijd volkomen zichzelf. Soms netjes in het gareel zoals een eindeloos polderlandschap dat met een vlijmscherp taartmes in gelijke stukken is verdeeld. De andere keer een landschap vol rimpels en met een ruige haardos waar nog nooit een kam doorheen is gehaald. Maar altijd rustiger dan gedacht en een plek waar je de ruimte krijgt. (Her)ontdek de verscheidenheid aan landschappen van Nederland, word minder eenkennig en verander je eerste ontmoeting direct in een vaste relatie!

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: