Je ziet het pas als je het weet

Het landschap van de Hollandse Waterlinies is een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten. Een landschap dat je pas leert kennen als je deze verhalen en geheimen kent. De forten zijn het meest in het oog springend en er is inmiddels op veel forten van alles te beleven (horeca, musea, overnachten etc).

Water als bondgenoot

Het unieke van de Hollandse Waterlinies is het landschap eromheen en het ingenieuze watersysteem. Een systeem van wereldformaat. Samen vormen ze een geheel, een verdedigingslinie van bijna 200 km waarbij water ingezet werd om het westen van Nederland, het economisch hart, te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Door inundatie werden grote gebieden zo’n 50 centimeter onder water gezet. Hiermee werd het landschap onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en was het voor boten juist te ondiep om doorheen te varen.

Verstopt en verscholen in het landschap

Na de Tweede Wereldoorlog raakten de waterlinies in verval. Geïsoleerde forten in beheer bij defensie konden uitgroeien tot bijzondere natuurgebiedjes. En door wetgeving, die bepaalde dat er rondom de forten niet gebouwd mocht worden, bleef een open landschap bestaan.

Groene oase aan de rand van de Randstad

Het landschap van nu is een landschap van leegte die alles behalve toevallig is aan de rand van de Randstad. Het straalt rust uit, maar geeft tegelijk energie. Een landschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering. In dit landschap heeft de mens een verbond gesloten met het water en de natuur. Deze variatie in het landschap is de schoonheid van de Hollandse Waterlinies.

Meer weten over de waterlinies?

Bezoek de website van:

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: