Geheim Water is een 8D podcast over het belang van het water in het verleden, heden en de toekomst van Nederland. Sluit je ogen en stap in een andere wereld!

Hoe heeft Nederland tegen het water gevochten en het juist ingezet als bondgenoot, wat is de rol van de waterschappen en wat is het effect van klimaatverandering? In ‘Geheim Water’ gaat journaliste Mara van Dijk op zoek naar de antwoorden.

In de podcast is een grote rol weggelegd voor meteoroloog en weervrouw Helga van Leur. Zij geeft in de laatste aflevering haar visie op de toekomst en roept de luisteraar op om zelf in actie te komen tegen de effecten van klimaatverandering.

De podcast is in 8D, dit wordt ook wel een audiofilm genoemd. Door te luisteren met een koptelefoon stap je met je ogen dicht een andere wereld in! Hoor de donder over je heen rollen, de soldaten langs je marcheren en het water links en rechts van je druppen in een fort.  

Luister in je favoriete podcast-app

Wil je Geheim Water graag beluisteren in je favoriete podcast-app? De podcast is te beluisteren in Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.

We Sluiten de Linies

Wil je na het beluisteren van Geheim Water het geheim van de waterlinies met eigen ogen zien? Kom in 2022 naar We Sluiten de Linies! Tijdens dit evenement wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken in de Hollandse Waterlinies getest. Verhalenvertellers en lichtprojecties nemen je mee in het verhaal van het geheim van het water.

Geheim Water op de radio

Op 16 juli werd Bart Schouten, schrijver van Geheim Water, geïnterviewd in het radioprogramma Volgspot op NPO Radio 5. Ben je benieuwd naar zijn verhaal over de podcast? Je kunt het interview hier terugluisteren vanaf 1:10:05 min.

Colofon

Geheim Water is een productie van StoryTrail.nl: experts in erfgoed vertellen, in opdracht van Programma Stelling van Amsterdam en Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Stemmen: Helga van Leur, Ingeborg van Overbeke, Bart van Gerwen, Frans Limburg, Eugène Ligtvoet, Gottfrid van Eck, Sjaak Hartog, Bart Schouten, Henke Lever, Olaf van der Hee, Eric de Reijer, Welmoed de Graaf, Marco Schneiders, Cathy Lever, Teun, Kees en Thomas.

Naar een idee van: Henke Lever.

Tekst: Bart Schouten.

Regie: Frans Limburg, Henke Lever.

Geluid: Studio Bart Jilesen.

Inhoudelijk advies: Kenniscentrum Waterlinies, Waterschap RivierenlandHoogheemraadschap van RijnlandHoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenWaterschap Amstel, Gooi en VechtHoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Beeldontwerp: Bert van Rooijen (BrandNewID) en Martijn Cornelissen (Illustraties & Animaties).

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot.

Ode aan de Hollandse Waterlinies is een initiatief van: